Har du koll på det kooperativa 2024? År 2024 närmar sig sitt slut och det är dags att summera vad som hänt. Följ med när Svensk Kooperation blickar tillbaka på året som gått.
Kunskap om kooperation
En av årets höjdpunkter är när vi får lansera Svensk Kooperations flaggskeppsrapport Det kooperativa Sverige, med data från året innan om de största kooperativa företagen och de ömsesidiga bolagen. Under år 2023 ökade omsättningen för de kooperativa och ömsesidiga företagen i rapporten med totalt 56 miljarder kronor, eller 9,3 procent, jämfört med året innan. Det kan jämföras med näringslivet som helhet vars omsättning ökade med 2,3 procent mellan samma år. Statistiken bekräftar det som forskare sedan tidigare belagt, nämligen att kooperativa och ömsesidiga företag är motståndskraftiga och bra på att klara ekonomiska kriser.
Svensk Kooperation har under år 2024 också släppt rapporten Villkor för kooperativt småföretagande – om rådgivning och finansiering. Där har vi tittat närmare på hur förutsättningarna ser ut för små och medelstora kooperativa företag när det gäller information, rådgivning, stöd och finansiering. Rapporten visade att det är relativt vanligt att myndigheter och rådgivare inte kan eller vill ge information eller råd till kooperativa företag. I undersökningen uppger hela 27 procent av nystartade kooperativa företag att de upplevt motstånd eller hinder mot att driva verksamhet i kooperativ företagsform. Svensk Kooperation vill se en konkret satsning som leder till att kunskapen om kooperativt företagande ökar – och då särskilt hos myndigheter, företagsrådgivare och finansiella institutioner.
I samband med Internationella kvinnodagen den 8 mars gjorde Svensk Kooperation för femte året i rad en jämställdhetsgranskning där vi jämförde andelen kvinnor på ledande positioner hos de 100 största kooperativa företagen med börsbolagen. Rapporten visar att de kooperativt ägda företagen i Sverige fortsätter att ha en mer jämställd representation med betydligt fler kvinnor på ledande positioner, som vd, ordförande och i ledningsgrupper. Detta är mycket glädjande, och visar att kooperativa företag går före på detta område precis som inom många andra områden.
När världens 300 största kooperativa och ömsesidiga företag rankas kvalar sju svenska företag in på den globala toppen: Folksam, Länsförsäkringar, Alecta, Lantmännen, Kooperativa Förbundet, Skandia och Södra. Det framgår av rapporten World Cooperative Monitor.
Svensk Kooperations pris för kooperativ utveckling gick i år till Arlas hållbarhetsersättning, som ger mjölkbönder ekonomiska incitament att genomföra en klimat- och hållbarhetsomställning. Hållbarhetsersättningen, där medlemmarna tillsammans i det kooperativa företaget uppmuntrar och finansierar den gröna omställningen på gårdsnivå, fick priset för att det är ett bra exempel på hur kooperation kan bidra med konkreta lösningar på lantbrukets och samhällets utmaningar.
Kooperation i politiken
Svensk Kooperation är opinionsbildare för den kooperativa företagsformen, och vi vänder oss först och främst till politiker och beslutsfattare på nationell nivå.
Som ett led i det arbetet har Svensk Kooperation under året arrangerat flera seminarier i riksdagen, varav tre tillsammans med riksdagens tvärpolitiska kooperativa riksdagsnätverk. På ett riksdagsseminarium i januari 2024 fick riksdagsledamöterna höra om kooperationens framgångsrecept, men fick även ta del av det som hindrar Sverige från att dra mer fördel av kooperationens potential och vilka politiska initiativ som behöver tas. Riksdagsledamöterna fick möta tre kooperativa företag – Riksbyggen, Landshypotek och Vägen ut! kooperativen – som berättade hur de gör ekonomisk och social nytta genom kooperationens demokratiska affärsmodell.
Riksdagsledamöter från en stor bredd av partier kom när Svensk Kooperation höll ett seminarium i riksdagen med fokus på kooperation och beredskap. Frågor om utländska investeringar i och utländskt ägande av näringslivet diskuterades, samt hur kooperativa och ömsesidiga företag med sin förankring bland medborgare i Sverige bidrar till ett robust näringsliv som står stabilt i kriser.
I oktober 2024 arrangerades ytterligare ett seminarium i riksdagen, om kooperativa lösningar för unga på bostadsmarknaden. Under seminariet presenterade tre kooperativa bostadsföretag sin verksamhet och innovativa kooperativa bostadslösningar – HSB, Riksbyggen och SKB. En politikerpanel diskuterade hur det offentliga tillsammans med bostadsföretag och andra aktörer kan underlätta för unga att ta sig in på bostadsmarknaden.
Tidigare undersökningar från Svensk Kooperation visar att det finns ett gott stöd i Sveriges riksdag för det kooperativa och ömsesidiga företagandet. Riksdagsledamöter har en samsyn i att kooperation bidrar positivt till samhället samt att det är viktigt med en diversitet av olika företagsformer i näringslivet. Att riksdagsledamöter ser potential i hur kooperativa företag kan bidra mer blir också tydligt vid en genomläsning av de motioner om kooperativt företagande som lagts i riksdagen under året. När Svensk Kooperation analyserade riksdagsmotionerna för 2024 hade representanter från sju av åtta riksdagspartier lyft kooperation. Motionerna handlar bland annat om hur kooperativt företagande kan stärka Sveriges beredskap, skapa möjligheter till ett socialt och tryggt boende samt öka energiproduktion och -effektivisering.
Svensk Kooperation gjorde också en analys av regeringens budgetproposition hösten 2024, och konstaterade där att regeringen missar att dra nytta av det kooperativa företagandets superkraft – lokala, robusta och fenomenala på att skapa långsiktig tillväxt trots kristider. Svensk Kooperation efterlyste också att det behövs resurser och politiska initiativ från regeringen som främjar den kooperativa sektorn och det kooperativa och ömsesidiga företagandet.
Svensk Kooperation uppmanade också i en debattartikel politiker att agera för att på nationell nivå för att åtgärda okunskapen om kooperativt företagande. Det lyftes i en debattartikel i Altinget, där Svensk Kooperation och Coompanion ger fyra konkreta förslag, bland annat ett nationellt kooperativt kunskapslyft och att en utredning ska undersöka hur bättre finansiell infrastruktur för kooperativa företag kan skapas.
Regeringen gav under året Energimyndigheten i uppdrag att undersöka förutsättningarna för och behov av gynnande insatser för energigemenskaper. Beslutet välkomnades av Svensk Kooperation, som med besvikelse noterade att utredningen inte fick lämna förslag på skatteområdet, trots att det ofta är just skattefrågor som gör att det kan vara direkt olönsamt att skapa energigemenskaper såsom energikooperativ.
Svensk Kooperation har under året också lämnat in remissvar kring angelägna utredningar. Som paraplyorganisation företräder Svensk Kooperation medlemsföretagen i frågor som rör de kooperativa och ömsesidiga företagsformernas villkor. Kooperativa frågor är därför fokus i alla Svensk Kooperations remissvar. Under året har Svensk Kooperation skickat in remissvar till exempel om de nya reglerna för hållbarhetsredovisning, om fastighetsägande och utredningen ”Vem äger fastigheten?” samt skickat in remissvar och kommenterat besluten med anledning av utredningen ”Bolag och brott”.
Kooperation i akademin
Kunskap om kooperativa och ömsesidiga företag bör vara självklara inslag i akademisk utbildning och forskning i Sverige. Tyvärr är det inte riktigt så, och det jobbar Svensk Kooperation för att ändra på.
Svensk Kooperation har bland annat ett forskarnätverk om kooperation. Forskarnätverket samlar ett 40-tal aktiva forskare i Sverige som intresserar sig för, och skriver om, kooperation och den kooperativa och ömsesidiga företagsformen inom en mängd olika ämnen och områden.
Ett sätt att uppmuntra och lyfta fram studenter på högskolor och universitet till att intressera sig för kooperativa frågor är Svensk Kooperations årliga uppsatstävling, där årets bästa kooperativa uppsats koras. I år fick juryn en delvis ny sammansättning, och den leds nu av Johan Vamstad från Marie Cederschiöld högskola.
Uppsatstävlingen vanns i år av Tom Kuiper, som fick Svensk Kooperations pris 2024 för årets bästa kooperativa uppsats. Tom vann priset och 25 000 kronor för sin uppsats om ledning och ägarstyrning i kooperativa företag.
Utbildningar och erfarenhetsutbyten för kooperationen
En viktig del i Svensk Kooperations verksamhet är att ordna utbildningar för och erfarenhetsutbyten mellan våra medlemsföretag, med fokus på kooperativa frågor.
En höjdpunkt under året var vår stora flaggskeppskonferens: Kooperativt och Ömsesidigt Affärsforum, som var sprängfullt med intressanta medverkande. Den 27-28 maj medverkade bland andra Katrine Kielos-Marçal, skribent och författare samt Susanna Alexius, forskare på Handelshögskolan i Stockholm. Under konferensen möttes ledningarna för Sveriges största kooperativa och ömsesidiga företag för dialog och erfarenhetsutbyte. I fokus var kooperationens bidrag till Sveriges beredskap, ledarskap i komplexa organisationer och framtidsspaningar.
Svensk Kooperation har också en rad nätverk för erfarenhetsutbyten och påverkansinsatser. Ett av dem är Svensk Kooperations nätverk för ordförande för de största kooperativa och ömsesidiga företagen. Ordförandenätverket samlades i början av september för erfarenhetsutbyte och för att stärka varandra i sina ordföranderoller. Deltagarna förde dialog om hur de kooperativa och ömsesidiga företagen kan leva upp till nya krav och regleringar samtidigt som de kooperativa kompetenserna och erfarenheterna också säkerställs.
I slutet av 2024 drog Svensk Kooperations uppskattade styrelseprogram Strategisk kooperativ styrning igång med en ny omgång, den sjunde i ordningen. Programmet kombinerar ett systematiskt erfarenhetsutbyte med omfattande forskningsbaserad kunskap om styrning och ledning i stora kooperativa verksamheter. Utbildningen består av tre moduler och körs från hösten 2024 till våren 2025.
Under hösten 2024 ordnades också en utbildning för förtroendevalda revisorer och medlemsgranskare. Utbildningen Att granska verksamheten ur ett medlemsperspektiv blev helt fulltecknad och mycket uppskattad av deltagarna.
En annan utbildning som Svensk Kooperation ordnat för medlemsföretag under året är Kooperationen då, nu och i framtiden. Det är en grundläggande webbutbildning för förtroendevalda och medarbetare på Svensk Kooperations medlemsföretag.
Kooperativa koden
Svensk Kooperation är huvudman för Svensk kod för styrning av kooperativa och ömsesidiga företag – ett ramverk för styrning av företag i den kooperativa sektorn. Koden ska stärka och utveckla den demokratiska styrningen inom kooperativa och ömsesidiga företag
Koden förvaltas och utvecklas av en kodkommitté, som under året fick en ny ordförande i form av Tomas Norderheim. Kodkommittén lanserade en ny rapport under året, som ska bli årligen återkommande. Rapporten fokuserar på den kooperativa kodens tillämpning och utveckling och ger en fördjupad analys av de styrningsrapporter som lades fram av företagen för år 2023.
Alla styrningsrapporter från företagen som antagit koden samlas också in av Svensk Kooperation, rapporterna som handlar om år 2023 finns sammanställda och publicerade på Svensk Kooperations hemsida.
Kodkommittén ordnade i september 2024 ett seminarium om den kooperativa koden. Seminariet innehöll analyser av den kooperativa koden och årets styrningsrapporter samt gemensamma dialoger.
För första gången i kodens historia delade Svensk Kooperations kodkommitté ut utmärkelser för bästa styrningsrapporter inom kategorierna ”Medlemmarnas mening”, ”Framtidsfokus” och ”Lättillgänglighet”. Syftet är att uppmärksamma och sprida goda exempel, och ge kooperativa och ömsesidiga företag möjlighet att lära och inspireras av varandra. Årets vinnare av utmärkelserna för bästa kooperativa styrningsrapporter var Lantmännen, Fonus och Norra Skog.
Tillsammans för kooperativt företagande
I juni 2024 fick Svensk Kooperation nya styrelseledamöter! Anders Dahlquist-Sjöberg, vice vd för KF, är sedan dess ny ordförande för Svensk Kooperation. Till ny vice ordförande valdes Paul Christensson, vice ordförande för LRF och Södra, och ny styrelseledamot var Marita Wolf, styrelseledamot i Arla. De övriga ledamöterna i styrelsen är Petter Skogar, vd Fremia; Per Lindblad, vd Landshypotek; Johan Nyhus, ordförande HSB samt Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect (adjungerad).
Svensk Kooperation grundades av LRF, Fremia, HSB och KF år 2017. Idag har organisationen över 70 företag och organisationer som medlemmar. Verksamheten görs för medlemmarna, och tillsammans med medlemmarna. En medlemsundersökning som Svensk Kooperation gjorde bland sina medlemmar visade att hela 98 procent är nöjda med sitt medlemskap i organisationen. Tillsammans jobbar vi för kooperativt företagande!
Kooperation bygger en bättre värld
Svensk Kooperation ser mycket fram emot Kooperationens år 2025! FN uppmanar medlemsstaterna att främja kooperativt företagande och uppmärksamma denna globalt framgångsrika affärsmodell. Svensk Kooperation välkomnar det internationella kooperativa året och vill att initiativet ska leda till förbättrade villkor för kooperativa företag i Sverige och i världen.
Under 2024 planerades det för fullt inför alla spännande saker som kommer att ske under 2025. Det finns en särskild sida på Svensk Kooperations hemsida med artiklar, fakta, material och arrangemang om Kooperationen år.
Vilket år 2024 blev. Det har varit både intensivt och mycket roligt. Vi på Svensk Kooperation blickar nu framåt mot år 2025, där vi använder det momentum som finns i Kooperationens år. Budskapet från oss och från FN är tydligt – kooperation bygger en bättre värld!