Kooperativ kraft och beredskap i fokus på stor mötesplats

Ledningarna för Sveriges största kooperativa och ömsesidiga företag möttes för dialog och erfarenhetsutbyte på ett forum ordnat av Svensk Kooperation. I fokus var Sveriges beredskap, ledarskap i komplexa organisationer och framtidsspaningar.

På Svensk Kooperations flaggskeppsarrangemang Kooperativt och Ömsesidigt Affärsforum samlades ordförande, styrelseledamöter, vd:ar och ledningsgrupper från bland annat Folksam, Lantmännen, Riksbyggen, Fonus, KF, HSB, Mellanskog, Länsförsäkringar, SKB, Coompanion, OK och Landshypotek.  2024 års forum bjöd på inspiration, intressanta möten och spännande föreläsningar.

Svensk Kooperations vice ordförande Anders Dahlquist-Sjöberg och ordförande Anna Karin Hatt var värdar för Kooperativt och Ömsesidigt Affärsforum.

En av dessa spännande föreläsningar stod Katrine Kielos-Marçal, skribent och författare, för. Utifrån förändringar i samhällsekonomin presenterade hon hur kooperation kan vara framtidens sätt att driva affärer.

Katrine Kielos-Marçal på scenen.

Susanna Alexius, forskare på Handelshögskolan i Stockholm, ledde pass om hur medlemsnyttan är affärsnyttan i kooperativa företag. Tillsammans med Susanna fördjupade sig deltagarna även i ledarskapets förutsättningar och karaktär i hybridorganisationer såsom kooperativa företag och ömsesidiga bolag.

Susanna Alexius gav många perspektiv från forskarhåll och uppmanade deltagarna att hedra sitt komplexa uppdrag.

Vilken roll kan kooperativa företag spela för att stärka såväl lokala samhällen som individer? Vilka särskilda nyttoeffekter ger kooperativa affärsformer? Med utgångspunkt i faktiska exempel diskuterade en panel varför just kooperation som företagsform kan möta framtidens samhällsutmaningar bäst.

Ingrid Gyllfors, vd för SKB, i samtal om affärer med medlemmen i centrum med moderator Silvia Kakembo, Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige och Fredrik Bergman, författare till boken ”Det är vi som äger”.

”Tillsammans är vi beredda” var temat för ett panelsamtal om hur de kooperativa och ömsesidiga företagens demokratiska och ansvarstagande affärsmodell kan användas på bästa sätt i beredskapsarbetet. I samtalet deltog Svensk Kooperations ordförande Anna Karin Hatt, OK:s vd Britt Hansson och Josef Sörensson, från kansliet för krishantering på Regeringskansliet samt KF:s vice vd Anders Dahlquist-Sjöberg.

Britt Hanssons medskick till regeringen var att öka tempot i arbetet med att stärka Sveriges beredskap.

Joseph Njuguna från International Cooperative Alliance och Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect ledde ett pass med internationell prägel och kunde bland annat berätta om hur kooperation gör världen bättre och bidrar till de globala hållbarhetsmålen och att FN utsett år 2025 till det internationella kooperativa året.

Joseph Njuguna berättade om hur FN lyft de kooperativa företagens betydelse för att nå de globala hållbarhetsmålen.

Anna Tibblin, generalsekreterare för We EFfect – världens största kooperativa biståndsorganisation.

Under forumet delades också Svensk Kooperations pris för kooperativ utveckling ut, till årets vinnare Arlas hållbarhetsersättning.

Cecilia Kocken, vd Arla Sverige, tog emot priset från prisutdelaren Anna Karin Hatt, ordförande för Svensk Kooperation.

Kooperativt och Ömsesidigt Affärsforum ordnas vartannat år av Svensk Kooperation, och målgruppen är ledningarna för Svensk Kooperations 70 olika medlemsföretag. Forumet har stort fokus på dialog och erfarenhetsutbyten mellan deltagarna, allt med utgångspunkt i den kooperativa och ömsesidiga affärsmodellen.

Stig Högberg från Norra Skog och Lina Öien från Riksbyggen i samtal under Kooperativt och Ömsesidigt Affärsforum.

Triss i vd:ar! Peter Göransson från Fonus, Anders Segerström från Falköpings mejeri och Per Lindblad från Landshypotek Bank.