För att stärka styrelsens förmåga att utöva ägarstyrning i stora, komplexa och konkurrensutsatta kooperativa och ömsesidiga företag har Svensk Kooperation tagit fram en specialanpassad styrelseutbildning.
Utbildningsprogrammet heter Strategisk kooperativ styrning – avancerat styrelseprogram och är skräddarsytt utifrån de specifika utmaningar och strategiska frågeställningar som denna typ av företag möter på styrelsenivå. Programmet kombinerar ett systematiskt erfarenhetsutbyte med omfattande forskningsbaserad kunskap om styrning och ledning i stora kooperativa verksamheter.
Målgrupp
Målgruppen är såväl nya som erfarna styrelseledamöter och potentiella styrelseledamöter. Programmet vill särskilt bidra till att minska tiden det tar att fullt ut etablera sig i rollen som styrelseledamot.
För att få ut mesta möjliga nytta, och maximera dialog och anpassning till varje deltagares utmaningar och frågeställningar, är antalet deltagare begränsat till 14 personer vid varje utbildningstillfälle.
listProgrammet
- Är skräddarsytt utifrån de specifika utmaningar och strategiska frågeställningar som denna typ av företag möter på styrelsenivå.
- Kombinerar ett systematiskt erfarenhetsutbyte med omfattande forskningsbaserad kunskap om styrning och ledning i stora kooperativa verksamheter
- Vill särskilt bidra till att minska tiden det tar att fullt ut etablera sig i rollen som styrelseledamot.
- Programmet har kontinuerligt utvecklats sedan starten 2018. Nya inslag som tillförts programmet är bl a dialog med erfarna styrelseordförande och arbete med deltagarnas egna case.
Du har en krävande roll
Att vara styrelseledamot i kund- och medlemsägda verksamheter är krävande och ställer bland annat krav på att:
- förstå medlemmarna/ägarna, vad de vill, och vad förändringar i medlemskapet över tid betyder för verksamheten
- se på ägarstyrning från flera olika perspektiv
- ha en bild eller idé om hur verksamheten skall utvecklas på längre sikt
- hitta vägar som skapar en gynnsam spänst och dynamik i samspelet med ledningen
- på djupet kunna förstå och dra slutsatser från finansiella nyckeltal
- kunna möta förändringar, förstå och dra slutsatser utifrån förändringar i övergripande strukturer, viktiga intressenters agerande och strategiska rörelser nationellt och internationellt
Programmet Strategisk kooperativ styrning sätter fokus på dessa frågor och utgår ifrån varje styrelseledamots unika uppdrag.
Så här jobbar vi tillsammans med dina nyckelfrågor
Modul 1
I den första modulen går vi på djupet kring vars och ens företag och dess utmaningar och möjligheter. Vi diskuterar vad ägarstyrning innebär i ett kooperativt företag, och vad som krävs för att samspelet mellan ägarorganisationen och den operativa tjänstemannaorganisationen ska fungera väl. Vi kommer särskilt att diskutera och analysera hur den operativa effektiviteten, finansiella styrkan och lönsamheten har utvecklats över tid i respektive företag.
Modul 2
I den andra modulen sätter vi fokus på möjliga utvecklingsscenarion för respektive företag: Vilka är riskerna, möjligheterna och fallgroparna? Vad kan ett större grepp innebära, exempelvis i form av köp eller försäljning av olika delar av verksamheten, och vilka krav ställer tillväxt på företagets lönsamhet?
I denna modul diskuterar vi också förutsättningar för att få till ett produktivt och spänstigt samspel mellan styrelse och företagsledning.
Modul 3
I den tredje modulen diskuterar vi hur en kris kan uppstå och hanteras samt vilken roll som styrelsen bör och kan ta i strategiarbetet. Vi undersöker också konkret hur du kan och bör handskas med ett antal svåra situationer och dilemman som kan uppstå i styrelsearbetet.
Programmet varvar forskningsbaserad kunskap med erfarenhetsutbyte, diskussioner i plenum, och mindre sparring-grupper. I varje modul arbetar vi hela tiden med konkreta verkliga case hämtade från er som deltagare och de verksamheter ni representerar. Genom denna arbetsform säkrar vi en direkt koppling till ditt konkreta styrelsearbete.
Programmet anpassas på detaljnivå så att genomförandet möter de behov som finns i deltagargruppen.
Dessutom genomförs en djupare analys av varje deltagande företag (utifrån företagets fem senaste årsredovisningar) som utgör ett viktigt underlag för de diskussioner och jämförelser vi inledningsvis gör i programmet.
Vad ger programmet?
Programmet syftar till att utveckla förmågan att utöva ägarstyrning som styrelseledamot i stora, komplexa och konkurrensutsatta kooperativa verksamheter.
Programmet ger en genomlysning av den egna verksamheten utifrån flera strategiska perspektiv och erbjuder rika möjligheter till jämförelser mellan företag med likartade förutsättningar. Genom denna analys och jämförelse identifieras utmaningar och möjligheter samt hur dessa kan mötas med olika angreppssätt utifrån ett styrelseperspektiv.
Andra viktiga fokusområden i programmet är att ge en djupare förståelse för medlemmarnas drivkrafter och perspektiv, den ekonomiska föreningen som associationsform med dess demokratiska styrform, samt omstrukturering av verksamhet (dvs köp, försäljning och finansiering av verksamhet).
Programmet innebär också ett systematiskt kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan styrelseledamöter i kooperativa och ömsesidiga företag, vilket gör att var och en efter genomfört program kommer ha ett nätverk av rådgivare som består långt efter programmets slut.
En kvalificerad fakultet
Programmet leds av Gunnar Westling. Programmets fakultet har sammantaget omfattande kunskap och erfarenhet från stora komplexa verksamheter, djup förståelse för särdragen i det kooperativa och ömsesidiga företaget, och de utmaningar som kan uppstå i samspelet mellan styrelse och företagsledning.
Gunnar Westling
Som forskare har Gunnar fokuserat på ledarskap, lärande och innovation i komplexa utvecklingsuppdrag. Han doktorerade vid Handelshögskolan i Stockholm 2002. På senare år har många av Gunnars uppdrag och utvecklingsarbeten handlat om styrelser och företagsledning i verksamheter som verkar i gränslandet mellan olika logiker, däribland kooperativa företag. Gunnar har mycket omfattande erfarenhet av att designa och leda strategiska utvecklingsprogram för ledare på högsta nivån, inom privat såväl som offentlig, kooperativ och idéburen verksamhet.
Stefan Einarsson
Stefan doktorerade vid Handelshögskolan i Stockholm med avhandlingen Ideology being governed – Strategy formation in Civil Society. Stefans huvudsakliga forskningsintresse handlar om ledning av komplexa medlemsorganisationer samt stiftelser. Hans studier spänner från folkrörelser, arbetsmarknadens parter, stiftelser, tankesmedjor till konsument-, lant- samt skogsbrukskooperativa organisationer.
Susanna Alexius
Susanna är ekonomie doktor och organisationsforskare med stort samhällsintresse. Olika associationsformers förutsättningar, moderna styrformers resa genom organisation och samhälle, ansvarsfrågor och värdeskapande i bred bemärkelse hör till de ämnen som intresserar henne särskilt. Vid sidan av sin forskartjänst vid Score (Stockholms centrum för forskning om offentlig sektor) vid Stockholms universitet och Handelshögskolan i Stockholm arbetar Susanna som rådgivare. 2021 gav Susanna ut boken ”Att leda komplexa uppdrag”.
Mikael Runsten
Mikael har doktorerat vid Handelshögskolan i Stockholm inom redovisning och finansiering och är grundare och partner i Bild & Runsten AB, ett företag som utbildar såväl företagsledare som finansiella specialister. Hans specialområden är finansiell rapportering, finansiell analys och företagsvärdering. Mikael arbetar främst med skräddarsydda program för styrelser, ledningsgrupper, linjechefer och finansiella specialister i stora internationella företag och organisationer. Mikael har också haft flera uppdrag för kooperativa företag inom såväl lantbruk, skogsbruk, försäkring och handel.
Angeli Sjöström Hederberg
Angeli är samhällsentreprenör, sociolog och författare med en fot i föreningsrörelsen och en i företagandet. Hon arbetar med förenings- och styrelseutveckling i både Sverige och Europa och som affärsutvecklare för sociala och kooperativa företag. 2021 gav hon som medförfattare ut boken ”Medlemsfokus i en hybrid tid”.
Information och anmälan
För program under 2024/2025
Nästa omgång av programmet startar hösten 2024. För att stärka hemtagning av programmet och dialogen i den egna styrelsen, ser vi gärna två deltagare från varje deltagande företag. Programmet kommer att kräva närvaro vid samtliga tillfällen. Maximalt antal deltagare i programmet är 14 personer. Det är för att få bästa möjliga dialog och anpassning till kunskapsbehov och utmaningar.
infoProgramfakta
Programmet omfattar tre 2-dagarsmoduler. Utbildningen sträcker sig över en 6-månaders period.
date_rangeProgramdatum
28-29 nov 2024 – modul 1
30-31 jan 2025 – modul 2
10-11 april 2025 – modul 3
location_onPlats
Programmet genomförs som internat på LRFs kursgård Sånga-Säby, Ekerö och Vår Gård, Saltsjöbaden.
account_balance_walletProgramavgift
43 000 kronor exkl moms. Fakturering sker 30 dagar innan programstart. Resa, kost och logi ingår inte i programavgiften.
editAnmälan
Anmälan görs direkt i formuläret nedan, eller via info@svenskkooperation.se.
mailVill du veta mer?
Kontakta
- Gunnar Westling, programledare, gunnar@framship.com, 070–717 47 82
- Petra Pilawa, petra.pilawa@svenskkooperation.se, 076-812 28 48