Svensk Kooperations ordförande Anna Karin Hatt och vice ordförande Anders Dahlquist-Sjöberg, tillsammans med Gordon Hahn från Coompanion Sverige, skriver i en debattartikel i Altinget om att det finns en stor potential för fler och växande nya kooperativa företag, men att de blir missgynnade och ifrågasatta. De lyfter också fram fyra konkreta förslag till regering och beslutsfattare för att Sverige ska ta vara på de goda möjligheter som finns
Ur debattartikeln: ”Några av Sveriges mest kända företag bedrivs i kooperativ eller ömsesidig företagsform: HSB, Riksbyggen, Arla, Lantmännen, Landshypotek, Folksam. Bara för att nämna några. Tillsammans sysselsätter de hundra största kooperativa och ömsesidiga företagen i Sverige cirka 100 000 personer och har en samlad omsättning på över 600 miljarder kronor/år. De medlemmar som äger de kooperativa och ömsesidiga företagen är lantbrukare, skogsägare, konsumenter, boende, försäkringstagare och organisationer från hela landet. De kooperativa och ömsesidiga företagen är del av ryggraden i det svenska näringslivet och det svenska samhället.
Men trots sektorns storlek och betydelse finns det hos många en mycket stor okunskap om den kooperativa företagsformen. Det är en börda som särskilt nystartade kooperativa företag får bära, vilket vår nya undersökning visar. Problemet är av strukturell karaktär, och behöver mötas med långsiktiga och målmedvetna åtgärder.”
Debattartikeln publicerades i Altinget den 30 maj 2024, läs den här.