Sju av åtta partier lyfter kooperation i riksdagsmotioner

När Svensk Kooperation analyserat riksdagsmotionerna för 2024 har alla partier utom Liberalerna lyft kooperation. Motionerna handlar bland annat om hur kooperativt företagande kan stärka Sveriges beredskap, skapa möjligheter till ett socialt och tryggt boende samt öka energieffektiviseringen.

När Svensk Kooperation går igenom 2024 års motioner från den allmänna motionstiden har riksdagsledamöterna lämnat in totalt 3 178 fristående motioner. Av dessa tar 26 motioner (partimotioner, kommittémotioner och enskilda motioner) upp kooperationen, ömsesidigt företagande och/eller ekonomiska föreningar. Detta är en ökning från 2023 då 20 motioner handlade om kooperation.

Vad handlar de kooperativa riksdagsmotionerna om?

Årets kooperativa motioner berör, likt tidigare år, många olika politikområden. Flera motioner handlar om att öka kunskapen och stärka förutsättningarna för kooperativt företagande. Flera motioner rör bostadspolitik, exempelvis främjandet av kooperativa lösningar för bostadsbyggande och främjandet av kooperativa hyresrätter. Andra handlar bland annat om kooperativt företagandes betydelse för Sveriges beredskap, om energieffektivisering och incitament för energikooperativ.

Vilka skrev motioner om kooperation?

Alla partier förutom Liberalerna har skrivit motioner om kooperation. Flest motioner om kooperationen lämnades in av socialdemokratiska riksdagsledamöter. Nedan följer korta sammanfattningar och länkar till alla kooperativa motioner, sorterat per parti i bokstavsordning.

Centerpartiet

Bistånds- och utvecklingspolitik
Motion 2024/25:3168 av Anna Lasses m.fl. (C)

Motionen lyfter, inom ramen för bistånds- och utvecklingspolitiken, att en större närvaro av fler svenska aktörer utöver det civila samhället och näringslivet, såsom akademin, investerare och kooperationer, ger ett starkt bidrag till en snabbare utveckling bort från fattigdom och ofrihet och skapar en bredare grund för Sveriges relationer i det internationella utvecklingssamarbetet.

Bemyndiga kreditgarantier för bostäder på landsbygden (Ny kraft för Sverige – Centerpartiets budgetmotion för 2025)
Motion 2024/25:2962 av Muharrem Demirok m.fl. (C)

Motionen är Centerpartiets budgetmotion för 2025. Under rubriken “Bemyndiga kreditgarantier för bostäder på landsbygden” föreslår motionärerna ett bemyndigande av kreditgarantier för att möjliggöra nybyggnad och ändringar av bostäder, inklusive egnahem, på landsbygden. Dessa kreditgarantier ska även kunna användas för att hantera avlösen av kommunala borgensåtaganden och lån som kooperativa hyresrättsföreningar tar upp vid förvärv av fastigheter för ombildning till kooperativa hyresrätter på landsbygden. Ett bemyndigande likt detta föreslås i regeringens budgetproposition för 2025 men Centerpartiet vill se det ökat med 1 000 miljoner kronor och särskilt inriktat enligt ovan.

Demokratiutvecklingspengar till föreningsrörelsen
Motion 2024/25:482 av Mikael Larsson (C)

Motionen belyser hur demokratin i världen idag är viktigare än någonsin. Samtidigt lyfter motionären att demokratin på många håll hotas och till och med ifrågasätts. Motionären menar att studieförbund, bygdegårdar, hembygdsföreningar, idrottsföreningar och lantbruks-kooperativ är flera typer av rörelser som under många år jobbat och utvecklats i demokratins anda och som gör det på ett så fantastiskt sätt. I motionen finns ett yrkande om att regeringen bör initiera och utreda hur föreningsrörelsen genom ekonomiska medel kan få jobba med dessa frågor om att stärka demokratin.

Miljöpartiet

Många äldre är i behov av ändamålsenligt boende (Budget för en rättvis omställning – Miljöpartiets budgetmotion för 2025)
Motion 2024/25:3220 av Amanda Lind m.fl. (MP)

Motionen, som är Miljöpartiets budgetmotion, lyfter under rubriken “Många äldre är i behov av ändamålsenligt boende” att många äldre av olika skäl har en bostad som inte är ändamålsenlig för deras behov idag. Motionärerna menar att äldrekollektiv och kooperativa hyresrätter efterfrågas i allt högre grad och vill att staten ser över vilka åtgärder som kan vidtas för att stödja ett bostadsbyggande riktat mot äldre.

Uppdatera ägardirektivet till SBAB med mera
Motion 2024/25:2645 av Janine Alm Ericson och Katarina Luhr (båda MP)

Motionen lyfter att de flesta byggnader kan göras energiautonoma genom att använda lokal solinstrålning och energi från vind och vatten samtidigt som byggnaden energieffektiviseras. Motionärerna lyfter att endast en mindre del av den möjliga, och lönsamma, energieffektiviseringen sker idag. De menar att de viktigaste orsakerna till detta marknadsmisslyckande är kunskapsbrist och avsaknad av lämpliga hypotekskrediter för låg och känd kostnad för investeringar i energieffektivisering.

Samtidigt lyfter motionen att banksektorn förefaller sakna kunskap om energieffektivisering och hur lämpliga hypotekskrediter ska vara utformade för säker lönsamhetsberäkning. Bankerna erbjuder för närvarande inte långa räntebindningstider för mindre låntagare som villaägare, bostadsrättsföreningar, lantbrukare, kooperativa hyresföreningar och mindre hyreshusföretag. För att komma tillrätta med problemet yrkar motionärerna på att SBAB ska bevilja skräddarsydda krediter för energieffektivisering till vissa grupper av mindre fastighetsägare såsom småhusägare, bostadsrättsföreningar, kooperativa hyresföreningar, mindre hyreshusföretag och lantbruk med ränta som är bunden under hela lånets löptid.

Energieffektivisering för Sverige
Motion 2024/25:2646 av Katarina Luhr m.fl. (MP)

Motionen belyser behovet av skräddarsydda hypotekskrediter för energieffektivisering som ska kunna beviljas till småhusägare, bostadsrättsföreningar, kooperativa hyresföreningar och mindre hyreshusföretag. Motionärerna vill att regeringen utreder möjligheten att utfärda statsgarantier till alla banker som vill erbjuda skräddarsydda hypotekskrediter för energieffektivisering.

Näringspolitik för grön omställning och stärkt konkurrenskraft
Motion 2024/25:2635 av Elin Söderberg m.fl. (MP)

Motionen, som är en kommittémotion, presenterar 13 förslag till beslut, varav två berör kooperationen. Det handlar om att kooperativ, personalägda företag och sociala företag bör få lika goda förutsättningar som aktiebolag att få lån samt att skattesystemet också ska underlätta för dessa företag vid generationsskiften.

Kristdemokraterna

Skapande av incitament för energikooperativ
Motion 2024/25:97 av Gudrun Brunegård (KD)

Motionen lyfter att Sverige, för att klara den gröna omställningen, kommer att behöva öka energiproduktionen avsevärt och menar att energigemenskaper kan vara ett effektivt svar på energiomställningens utmaningar. Motionären lyfter fram Coompanions, Svensk Kooperations och SERO:s skrivelse och förslag till Energimyndigheten inför deras utredning om främjande åtgärder av energigemenskaper/energikooperativ. Motionären lyfter energikooperativ som ett sätt att driva företag tillsammans med andra och att lokal energiproduktion också har en säkerhetspolitisk dimension och stärker landets krisberedskap.

Motionen belyser att det i Sverige saknas ekonomiska incitament att komma igång med gemensam energiproduktion anser att ekonomiska incitament att stimulera energigemenskaper bör utredas.

Moderaterna

Tillsyn inom servicenäringen
Motion 2024/25:2371 av Malin Höglund och Crister Carlsson (båda M)

Motionen belyser landsbygdens utmaningar för att behålla butiker. Motionärerna lyfter att man i många byar har gått samman och bildat en ekonomisk förening för att butiken ska finnas kvar och det finns också obemannade butiker. Dessa bör inte ha samma tillsynskostnad som de stora matvarubutikerna. Motionärerna efterfrågar en differentiering av tillsynskostnader för butiker så att inte servicenäringen på landsbygden och obemannade butiker missgynnas.

Socialdemokraterna

Kooperationens bidrag till ett mer robust Sverige
Motion 2024/25:2438 av Kalle Olsson m.fl. (S)

Motionen belyser den kooperativa företagsformens betydelse för Sveriges beredskap samt näringslivets tillväxt. Motionärerna vill att riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att bejaka den kooperativa företagsformens möjligheter att bidra till ett säkrare Sverige samt att riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att lägga fast långsiktigt bra förutsättningar och nationella mål för den kooperativa och ömsesidiga företagsutvecklingen och tillkännager detta för regeringen.

Kunskap om kooperativt företagande
Motion 2024/25: 2455 av Per-Arne Håkansson m.fl. (S)

Motionen lyfter att det finns bristande kunskaper om den kooperativa företagsformen, även inom den högre utbildningen. Bristande kunskaper som motionärerna menar även påverkar myndigheter och bankers agerande gentemot kooperativa företag. Motionen belyser att det finns bred enighet i riksdagen kring att det kooperativa och ömsesidiga företagandet behöver stärkas.

Stärkta förutsättningar för kooperativt företagande
Motion 2024/25:2437 av Karin Sundin m.fl. (S)

Motionen belyser att kooperativa företag är en viktig del av det svenska näringslivet i dag, men att potentialen är mycket större. En utmaning som lyfts är att kunskapen om kooperativt företagande och om hur man bildar kooperativa företag är mycket låg i Sverige i dag. Motionärerna yrkar att en översyn bör göras för att säkra en resursfördelning som gynnar en rådgivning i hela landet och kring alla företagsformer, inklusive kooperativt företagande.

Kooperativt företagande (Utgiftsområde 24 Näringsliv)
Motion 2024/25:3136 av Fredrik Olovsson m.fl. (S)

Motionen behandlar utgiftsområde 24 som handlar om näringsliv och innehåller 43 yrkanden varav ett handlar om kooperationen. I motionen lyfts att kooperationens år innebär en unik chans att synliggöra den kooperativa företagsformen och den potential som finns och den bredd av kooperativa företag som finns i Sverige. Motionärerna anser att regeringen bör ta vara på tillfället med det kooperativa året och verka för kunskapsspridning.

Rätten till mat
Motion 2024/25:2471 av Azadeh Rojhan m.fl. (S)

Motionen hänvisar till en rapport från FAO som pekar på att hungern i världen fortsätter att öka och att 2,4 miljarder människor lever med otrygg livsmedelsförsörjning. Samtidigt lyfts att kooperativt företagande har visat sig vara ett kraftigt verktyg för att skapa utveckling för bönder med småskaliga jordbruk och hänvisar bland annat till kooperationens biståndsorganisation We Effect. Motionen yrkar på att Sverige bör prioritera rätten till mat bland annat genom ett starkare fokus på jordbruk till småskaliga bönder, särskilt kvinnor, och klimatförebyggande och klimatanpassade åtgärder såsom agroekologiska metoder.

Kooperativa hyresrätter
Motion 2024/25:2473 av Louise Thunström m.fl. (S)

Motionen lyfter bostadsmarknadens stora utmaningar. Motionärerna menar att detta bland annat handlar om att nyproduktionen av bostäder har minskat samtidigt som byggkostnaderna stadigt ökar samt att ökade amorteringskrav och hårdare kreditgranskningar från bankerna gör det allt svårare att köpa bostadsrätter. I motionen lyfts att en kraftigt ökad nyproduktion av kooperativa hyresrätter skulle skapa en bättre balans mellan fastighetslån och bostadslån. Motionen yrkar på att det skyndsamt görs en översyn för att se över och belysa villkoren för den kooperativa hyresrätten utifrån dagens samhällsutmaningar.

Stärka kooperativ energi
Motion 2024/25:2346 av Johan Andersson m.fl. (S)

Motionen belyser behovet av att öka energiberedskapen och minska sårbarheten i hela landet. Motionärerna menar att om fler går samman i energikooperativ och energigemenskaper kan både produktionen och den lokala energiberedskapen öka och sårbarheten minska. Regeringen har givit Energimyndigheten i uppdrag att utreda förutsättningarna för energikooperativ och energigemenskaper, samt om det behövs ytterligare insatser för att främja sådana gemenskaper. Motionärerna yrkar på att det, för att förbättra villkoren för energikooperativ i Sverige, behövs en kompletterande översyn som undersöker vilka åtgärder inom området som skulle underlätta och gynna skapandet av energikooperativ.

Strategi för att stärka den sociala ekonomin
Motion 2024/25:2349 av Johan Andersson m.fl. (S)

Motionen lyfter att EU:s ministerråd i november 2023 tog fram rekommendationer rörande den sociala ekonomin som gäller för alla medlemsstater. Motionen innehåller två yrkanden. Motionärerna vill att regeringen snarast bör ta initiativ för att ta fram en samlad strategi för den sociala ekonomin och inrätta ett kansli för att samordna arbetet med den sociala ekonomin. Motionärerna vill även att regeringen ger Tillväxtverket i uppdrag att arbeta för att öka kunskapen om den sociala ekonomin samt underlätta möjligheterna för kooperativa företag inom den sociala ekonomin lättare kan starta och utveckla sin verksamhet.

Bostadspolitik
Motion 2024/25:3075 av Jennie Nilsson m.fl. (S)

Motionen innehåller 44 yrkanden varav ett handlar om att skapa möjligheter till ett socialt och tryggt boende med inflytande för de boende. Motionärerna menar att den kooperativa hyresrätten kan vara en bra lösning för detta.

Översyn av villkor för insatser riktade till personer som står långt ifrån arbetsmarknaden
Motion 2024/25:1760 av Hanna Westerén (S)

Motionen beskriver att det övergripande målet för arbetsintegrerande sociala kooperativ är att ge personer som står långt utanför arbetsmarknaden ökade möjligheter att ta ett första steg in på arbetsmarknaden. Enligt motionären erbjuder även sociala kooperativ arbetsrehabilitering för den som har varit sjukskriven under en längre tid för att återgå i arbete. Genom att få vara delaktig och vara med och fatta beslut om hur verksamheten ska bedrivas är den kooperativa modellen ett effektivt verktyg för att stödja personer som har en längre väg att gå för att ta sig in på en allt hårdare arbetsmarknad. Motionären lyfter även att det är angeläget att idéburna och kooperativa företag får mer långsiktiga och hållbara ekonomiska villkor och att se över nivån på lönebidragen kan vara en del i att skapa mer hållbara villkor för ideella organisationer och arbetsintegrerade sociala kooperativ.

Ökning av allmännyttans andel av det totala bostadsbeståndet
​​Motion 2024/25:1587 av Lawen Redar (S)

Motionen belyser att höga produktionspriser och räntor i kombination med ett avskaffande av investeringsstödet har hämmat hela bostadsbranschen. För att bryta segregationen och efterfrågan på billigare hyresrätter yrkar motionärerna för att statliga kreditgarantier införs i syfte att främja nya bostäder som upplåts med hyresrätt eller kooperativ hyresrätt i områden med stark socioekonomisk status och utan redan billiga hyresrätter.

En politik för det civila samhället (Utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid)
Motion 2024/25:3110 av Lawen Redar m.fl. (S)

Motionen innehåller 83 förslag inom ramen för utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid. Kooperationen nämns inom ramen för att förklara svenskt civilsamhälle (att bilda en förening eller ett kooperativ är ett sätt att lösa gemensamma behov som skiljer sig från lösningar inom ramen för marknaden, staten eller familjen). Motionen lyfter att ideell föreningsverksamhet inte ska behöva anpassa sig efter regler utformade för kommersiell verksamhet. Motionärerna vill att det tas fram riktlinjer för hur myndigheter ska hantera ideell föreningsverksamhet som värnar civilsamhällets särart.

Främjande av tillkomsten av personalägda företag
Motion 2024/25:2477 av Azadeh Rojhan m.fl. (S)

I motionen lyfts att Sverige står inför en betydande utmaning med det kommande ägar- och generationsskiftet, som berör cirka 47 000 företag och totalt 310 000 anställda. Motionärerna lyfter att ekonomisk förening är en lämplig organisationsmodell för personalövertagande i svensk kontext men att det för närvarande är i stort sett omöjligt för anställda att ta över företag. De menar att det behövs en systematisk och metodisk översyn av regler på flera områden för att undanröja hinder och möjliggöra för anställda att ta över verksamheter.

Motionärerna lyfter att möjligheten att ställa ut förlagsinsatser, i enlighet med lagen om ekonomisk förening, kan vara en lösning på det största hindret – bristen på kapital.

Motionärerna menar att det kommer att vara avgörande för landsbygdens och småstädernas fortlevnad hur Sverige hanterar de kommande ägar- och generationsskiftena och att personalägande är ett sätt att underlätta och säkra företags överlevnad och att minska klyftan mellan stad och landsbygd. Ett ökat personalägande kan, enligt motionärerna, också bidra till ett hållbart värdeskapande i linje med Agenda 2030. 

Sverigedemokraterna

Ett civilsamhälle skilt från staten
Motion 2024/25:207 av Josef Fransson (SD)

Motionen lyfter att ett starkt civilsamhälle är en grundpelare i det goda samhället. Samtidigt menar motionären att civilsamhället och staten mer eller mindre växt ihop och i vissa fall har man till och med lagt myndighetsuppdrag på ideella organisationer, vilket minskar möjligheterna till granskning och ansvarsutkrävande. Motionären vill inte att ideella eller ekonomiska föreningar ska kunna inneha myndighetsuppdrag. Inte heller, menar motionären, ska ideella eller ekonomiska föreningar, som helt eller delvis sysslar med politisk opinionsbildning, kunna uppbära statsstöd.

Vänsterpartiet

En hållbar småföretagarpolitik
Motion 2024/25:553 av Lorena Delgado Varas m.fl. (V)

Motionen lyfter betydelsen av en större mångfald av drifts- och ägandeformer inom företagandet, och där utgör kooperativ och arbetstagarägda företag en viktig del.
Motionärerna vill att en utredning tillsätts för att se över under vilka former staten kan underlätta för arbetstagarägda företag samt arbetstagarövertagande av hotad produktion.

Näringslivsutveckling (Utgiftsområde 24 Näringsliv)
Motion 2024/25:1914 av Nooshi Dadgostar m.fl. (V)

Motionen behandlar utgiftsområde 24 Näringsliv. Under rubriken näringslivsutveckling lyfts att den kooperativa företagsamheten är viktig för näringslivets utveckling. Motionärerna menar att anslaget måste höjas för att ytterligare stödja den kooperativa företagsutvecklingen och föreslår därför en ökning på 57 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag 2025. Av den totala summan vill motionärerna att 40 miljoner kronor delas ut via Tillväxtverket i syfte att skapa kooperativ utveckling.

En skola och förskola som ger framtidstro
Motion 2024/25:1931 av Nooshi Dadgostar m.fl. (V)

Vänsterpartiets partimotion för skola och förskola presenterar 36 förslag. Under rubriken “friskolesystemet och dess konsekvenser” beskriver motionärerna hur avregleringarna och vinstdrivande friskolor missgynnar såväl kommunala skolor som de icke vinstdrivande friskolorna, de som drevs av eldsjälar genom kooperativ och stiftelser.