Kooperativa och ömsesidiga företag är en viktig del av det svenska näringslivet och samhället. Tillsammans omsätter de 100 största kooperativa och ömsesidiga företagen flera hundra miljarder kronor. Kooperativa och ömsesidiga företag utgör det demokratiska näringslivet, och förenar affärsnytta med demokrati.
För att ytterligare främja demokratin och tydliggöra för medlemmar och omvärld hur kooperativa och ömsesidiga företag faktiskt fungerar, har Svensk Kooperation tagit fram Svensk kod för styrning av kooperativa och ömsesidiga företag. Den kooperativa koden bygger på tydliga principer och ska rapporteras enligt modellen följ och förklara.
Svensk kod för styrning av kooperativa och ömsesidiga företag är gemensam och branschöverskridande och ska kunna tillämpas av alla kooperativa och ömsesidiga företag, oavsett bransch eller storlek, vilket lägger den i framkant internationellt. Det är första gången som de kooperativa och ömsesidiga företagen i Sverige tar en fram gemensam kod. Syftet med koden är att främja medlemsdialogen och de demokratiska beslutsprocesserna i kooperativa och ömsesidiga företag och att öka transparensen samt öppenheten i styrelsens arbete.
Kodkommitté har en viktig roll
På uppdrag av Svensk Kooperations styrelse, ansvarar en utnämnd kodkommitté för koden. Kommittén har till uppgift att löpande utveckla och förvalta koden, samla in och analysera rapporter och erfarenheter från den praktiska tillämpningen av koden samt sprida goda exempel mellan de kooperativa och ömsesidiga företagen. Kommittén ska vid behov även ta fram vägledningar och fördjupningar kring de olika principerna i koden.
Kodkommittén arbetar självständigt och rapporterar till Svensk Kooperations styrelse. Ändringar av kodens principer och innehåll beslutas av styrelsen i Svensk Kooperation.
Kommitténs sammansättning
- Tomas Norderheim, ordförande
- Sofia Berg Horner, representant från Riksbyggen
- Charlotte Carlsson, representant från HSB
- Helena Dahlin, representant från KF
- Gunnar Lans, extern representant
- Sophie Nachemson-Ekwall, extern representant
- Lars Wennberg, extern representant
- Gustaf Åkesson, representant från LRF
Rapport följer upp kodens utveckling
Från och med 2024 sammanställer kodkommittén årligen en rapport med de viktigaste insikterna och perspektiven på styrningsrapporterna och hur den kooperativa koden har tillämpats under året. Ta del av den senaste rapporten: Kooperativa koden 2023–2024. Rapport om utveckling och tillämpning av ”Svensk kod för styrning av kooperativa och ömsesidiga företag”.
Utmärkelser för bästa styrningsrapporter
De företag som antagit koden tar varje år fram en styrningsrapport om hur företaget lever upp till kodens principer. Svensk Kooperations kodkommitté delar ut utmärkelser för bästa styrningsrapporter inom kategorierna ”Medlemmarnas mening”, ”Framtidsfokus” och ”Lättillgänglighet”. 2024 prisades Lantmännen, Fonus och Norra Skog för sina styrningsrapporter.
Koden till grund för företagens styrningsrapporter
Här nedan finns de företag som hittills antagit koden och tagit fram styrningsrapporter. Klicka på respektive företag för att läsa mer om hur respektive företag tillämpar koden och ta dig vidare till styrningsrapporterna om år 2023.
Coompanion Kalmar
Coompanion Värmland
Coop Mitt
Coop Värmland
Folksam Liv
Folksam Sak
Fonus
HSB
KF
Konsumentföreningen Stockholm
Landshypotek
Lantmännen
LRF
Mellanskog
Norra Skog
Norrmejerier
OK
OK Värmland
OK Västerbotten
Riksbyggen
Vägledning i rollen som granskare
En del områden i den kooperativa koden belyses med fördjupande vägledningar, med syfte att ge stöd och goda exempel i praktiken. Hittills har en vägledning tagits fram, som handlar om rollen som granskare ur ett medlemsperspektiv. Det är en roll som i de flesta kooperativa företag kallas förtroendevald revisor och i ömsesidiga företag lekmannarevisor. Läs vägledningen här.
Med utgångspunkt i koden och vägledningen har Svensk Kooperation tagit fram ett utbildningsprogram för förtroendevalda revisorer, lekmannarevisorer och stadgereglerade granskare i kooperativa och ömsesidiga företag. Utbildningen vänder sig till dig som har någon av dessa roller, och syftar till att tydliggöra rollerna och dess ansvarsområden. Utbildningsprogrammet Förtroendevald revisor – att granska verksamheten ur ett medlemsperspektiv hålls löpande. Läs mer om programmet här.