Världens 300 största kooperativa företag rankade – flera fina placeringar från Sverige

International Cooperative Alliance har precis lanserat World Cooperative Monitor, en rapport om de 300 största kooperativa och ömsesidiga företagen i världen. Bland de högst placerade svenska kooperativa och ömsesidiga företagen hittar vi Folksam, Lantmännen och Länsförsäkringar.

På den internationella topplistan hittar vi sju svenska kooperativa och ömsesidiga företag. Högst upp av dessa hittar vi Folksam på plats 78. Lantmännen återfinns på plats 102 strax före Länsförsäkringar på plats 109. Andra svenska företag som finns med är Alecta, Kooperativa Förbundet, Skandia och Södra.

Svenska bostadskooperationen bland tio i topp

I rapporten, som är den nionde i ordningen, rankas företagen efter omsättning, efter bransch och efter omsättning per antal invånare i landet. I rapporten, som utgår från 2018 års siffror, återfinns sektorn ”övrigt” som inkluderar bostadskooperationer, kooperativ företagsrådgivning, transporter och kommunikation. Här hittar vi både HSB och Riksbyggen bland topp tio. HSB ligger här som nummer sex på listan och Riksbyggen på nummer åtta.

Lantbruket och försäkringar största kooperativa sektorerna

De två största sektorerna för kooperativa och ömsesidiga företag i världen är lantbrukssektorn och livsmedelsindustrin samt försäkringar.

Kooperationens respons på coronakrisen

Nytt för i år är att World Cooperative Monitor samarbetat med den nystartade globala kooperativa tankesmedjan International Cooperative Entrepreneurship Think Tank, ICETT, för att skriva ett kapitel om hur kooperativa och ömsesidiga företag hanterat coronakrisen. Hur svenska kooperativa och ömsesidiga företag visat ansvar i krisen har Svensk Kooperation berättat tidigare och gett konkreta exempel på.

Kooperationen och det globala klimatmålet

Rapporten World Cooperative Monitor berättar även om hur kooperationen bidrar till FN:s globala hållbarhetsmål om klimataktion, SDG 13.

Här kan du läsa mer om några av de svenska kooperativa och ömsesidiga företagens ranking.

Du hittar rapporten här eller på World Cooperative Monitors webbsida.

Så här placerade sig svenska företag i World Cooperative Monitors rankning

2018     2017     Företag

78        (80)      Folksam

92        (108)    Alecta

102      (105)    Lantmännen

109      (112)    Länsförsäkringar

122      (120)    Kooperativa förbundet

137      (141)    Skandia Mutual

152      (165)    Södra