Dags att nominera till 2022 års kooperativa pris!

Vilket initiativ eller insats blir årets vinnare av Svensk Kooperations pris för kooperativ utveckling? Det har du nu chans att påverka.

Varje år delar Svensk Kooperation ut ett pris för ett initiativ eller en insats som främjat den kooperativa utvecklingen i Sverige. Företag, projekt, organisation och enskilda personer – alla har chans att vinna. Huvudsaken är att man på något sätt uppmärksammar, sprider och utvecklar den kooperativa och ömsesidiga företagsformen på ett positivt sätt. Det är Svensk Kooperations styrelse som utgör jury för priset.

Mikrofonden och Norra Skog tidigare vinnare

2021 var det Mikrofonden Sverige som kammade hem vinsten. Detta genom att skapa möjligheter för mindre kooperativa företag att växa med hjälp av finansiering och investeringar. Förutom att hjälpa företagen att utveckla sina verksamheter, har Mikrofonden genom sitt arbete bidragit till att skapa fler arbetstillfällen och nya och innovativa tjänster. Därmed har de gjort en viktig insats för kooperativ utveckling i Sverige. Jan Svensson, ordförande för Mikrofonden, menar att priset var ett fantastiskt erkännande för alla involverade.

– Svensk Kooperations pris för kooperativ utveckling är ett kvitto på att vi är på rätt väg när det gäller att hjälpa kooperativ som är i finansiellt utanförskap.

År 2020 delades priset ut för första gången, då till Norra Skog. Under våren 2020 bildades företaget genom samgåendet av skogsägarföreningarna Norrskog och Norra Skogsägarna. Vid bildandet skapades förutsättningar för en inkluderande och jämställd skogsägarförening.

– Det känns verkligen hedersamt och roligt att vi på detta sätt blir uppmärksammade för det arbete som gjorts för att bilda Norra Skog, sa Torgny Hardselius, ordförande för Norra skog.

Nomineringen är öppen

Nu har du alltså möjlighet att nominera vem du tycker ska vinna årets kooperativa pris. Det är ett ypperligt sätt att lyfta fram goda exempel som kan bidra till att öka och utveckla det kooperativa företagandet. Det menar Anna Karin Hatt, ordförande för Svensk Kooperation.

− Den kooperativa företagsformen ligger i tiden och gör det möjligt att driva företag på ett lönsamt och långsiktigt hållbart sätt. Med det här priset vill vi på Svensk Kooperation uppmärksamma framstående initiativ som görs runt om i landet, som utvecklar det kooperativa företagandet och som kan tjäna som goda exempel och inspiration för andra.

Nomineringen är fri och öppen för alla, och sista nomineringsdag är den 7 april 2022. Mer information om priset, kriterier och hur du går tillväga för att nominera hittar du här. God nominering!