Kooperationens år 2025 är i full gång och firades med ett inspirerande luncharrangemang i hjärtat av Stockholm. Den 9 april samlades deltagare på Kulturhuset för samtal om kooperationens roll i en hållbar framtid. Samtidigt deltog personer digitalt från hela världen, från Malaysia och Brasilien till Storbritannien och Vietnam.

Jeroen Douglas, generaldirektör för International Cooperative Alliance, berättade om hur den kooperativa företagsformen är framgångsrik över hela världen, med över 3 miljoner kooperativa företag.
Seminariet, som anordnades av Svensk Kooperation i samarbete med International Cooperative Alliance, är en del av det globala firandet av FN:s utropade Kooperationens år 2025. Det blev en eftermiddag fylld av inspiration, internationella perspektiv och konkreta exempel på hur den kooperativa företagsformen bidrar till en mer rättvis och resilient ekonomi.

Jeroen Douglas, generaldirektör för International Cooperative Alliance och Camilla Lundberg Ney, verksamhetschef Svensk Kooperation.
Globala insikter om kooperationens kraft
Huvudtalare och internationell gäst var Jeroen Douglas, generaldirektör för International Cooperative Alliance som är FN:s samarbetspartner kring Kooperationens år. Han delade med sig av sin djupa kunskap om kooperativa företags positiva förändringskraft världen över. Han berättade om varför FN lyfter fram kooperationens betydelse just nu och hur vi tillsammans kan skapa bättre förutsättningar för att fler kooperativa företag ska blomstra.
”Kooperativa företag är en av de mest hållbara affärsmodellerna vi har, och de spelar en avgörande roll för att bygga stabila, inkluderande samhällen. Kooperationens år 2025 är en fantastisk möjlighet att visa på den globala styrkan i vår rörelse,” sade Jeroen Douglas under sitt anförande.

Stort intresse och engagemang för kooperation hos deltagarna, både hos de som var på plats i Kulturhuset och de som var med digitalt.
Engagerade deltagare från hela världen
Lunchseminariet lockade en bred publik, både på plats och digitalt. På Kulturhuset minglade deltagarna och diskuterade kooperativt företagande över en gemensam lunch, medan digitala deltagare från olika delar av världen bidrog med sina perspektiv via Zoom.

Alla deltagare svarade på vad kooperativa företag bidrar med i byggandet av en bättre värld, och här visas svaren i ett ordmoln.
Det breda internationella deltagandet visar på att intresset för kooperationen är stort – med på seminariet fanns deltagare från Sverige till Vietnam, från Brasilien till Storbritannien. Oavsett var i världen de kooperativa företagen befinner sig, står de inför liknande möjligheter och utmaningar. Seminariet visade på de möjligheter som finns att genom samarbete ta nästa steg mot en mer hållbar framtid med fler kooperativa företag.

Petra Pilawa, verksamhetschef Svensk Kooperation, Jeroen Douglas, generaldirektör för International Cooperative Alliance och Camilla Lundberg Ney, verksamhetschef Svensk Kooperation.
Se evenemanget i efterhand