Svensk Kooperations genomgång av mandatperiodens första motionsskörd från riksdagen visar att 18 motioner lyfter det kooperativa och ömsesidiga företagandet. Här finns förslag på hur kooperativ utveckling och kunskap ska gynnas, hur kooperativa företag kan lösa bostadsbrist och öka konkurrenskraften i hela landet. Alla partier, utom Kristdemokraterna och Liberalerna, har motioner som på något sätt berör kooperation.
Sverige har en ny regering och en ny riksdag. I den nyvalda riksdagen är cirka 30 procent av ledamöterna helt nya. Strax efter att riksdag och regering var på plats så startade den allmänna motionstiden i riksdagen. Under höstens allmänna motionstid inkom totalt 2 323 motioner. Det är endast hälften jämfört med året innan.
Ett antal motioner rör kooperativt företagande, ömsesidiga företag, idéburen välfärd och andra kooperativa frågor. De flesta av de 18 motioner som lyfter kooperativt och ömsesidigt företagande har konkreta förslag på hur kooperationen kan stärkas.
Motionerna spänner ämnesmässigt över flera politikområden. Ett flertal motioner handlar om att förbättra villkoren för kooperativt företagande. Några motioner handlar om behovet av att stärka förutsättningarna för den kooperativa hyresrätten. Två motioner handlar om att förbättra villkoren så att investeringskapital i högre grad kan kanaliseras till kooperativa företag. En motion handlar om behovet av att stödja småskaliga kooperativ i det internationella utvecklingsbiståndet.
Flest motioner om kooperation lämnades in av socialdemokratiska riksdagsledamöter. Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet lyfter alla kooperation i sina näringspolitiska motioner och Socialdemokraterna lyfter kooperativa hyresrätter i partiets allmänna bostadspolitiska motion. Ledamöter för alla partier utom två – Kristdemokraterna och Liberalerna – har skrivit motioner som på ett eller annat sätt har en koppling till kooperativt företagande.
Centerpartiet
Centerpartiet lyfter i partiets näringspolitiska motion skriven av Elisabeth Thand Ringqvist m.fl. (C) att politiken i större utsträckning behöver främja värderingsstyrda företag som kombinerar återinvestering och långsiktighet såsom kooperationen. Centerpartiet lyfter kooperativt företagande inom utbildningsväsendet och behovet av likvärdiga förutsättningar vad gäller statligt kapital och rådgivning. En annan motion, skriven av Alireza Akhondi m.fl. (C) vill främja tillkomsten av kooperativa hyresrätter som en del av en ekonomiskt och social hållbar bostadsmarknad.
Du hittar korta sammanfattningar och länkar till alla motioner om kooperation från centerpartistiska riksdagsledamöter här.
Kristdemokraterna
Företrädare för Kristdemokraterna lade år 2022 – i stark kontrast mot tidigare år – inte en enda motion med relevans för kooperationen. En förklaring kan vara att flera av de kristdemokratiska motionerna med relevans för kooperationen under förra mandatperioden utgjorde budgetmotioner, medan partiet nu genom att tillhöra regeringsunderlaget har en gemensam budgetmotionen från regeringspartierna.
Miljöpartiet
Den näringspolitiska motionen från Miljöpartiet o Elin Söderberg m.fl. (MP) lyfter att det behövs en mångfald av företagsformer och att kooperativa företag kan lösa olika behov. Här framför motionen till exempel krav på att skattesystemet ska underlätta för såväl personalägda, sociala företag som kooperativ vid generationsskiften.
Du hittar kort sammanfattning och länk till motionen om kooperation från miljöpartistiska riksdagsledamöter här.
Moderaterna
Moderaterna har skrivit en motion som fokuserar på behovet av en översyn av tillsynskostnader för servicenäringen för att underlätta för service i glesbygden. Motionen som är skriven av Malin Höglund och Crister Carlsson (båda M) lyfter hur den kooperativa företagsformen kan förhindra nedläggningar av butiker.
Du hittar en kort sammanfattning och länk till motionen om kooperation från de moderata riksdagsledamöterna här.
Socialdemokraterna
Socialdemokraterna har skrivit en rad motioner om kooperativt och ömsesidigt företagande. I motionsskörden hittar vi Teresa Carvalho m.fl. (S) som vill se långsiktigt bra förutsättningar och att nationella mål för den kooperativa och ömsesidiga företagsutvecklingen tas fram och Kalle Olsson m.fl. (S) som vill se samma utveckling för kooperativ företagsrådgivning. En annan motion av Azadeh Rojhan m.fl. (S) lyfter specifikt behovet av att främja personalägda företag. Behovet att främja kunskap och utbildning om kooperativt företagande lyfts av Per-Arne Håkansson m.fl. (S). En annan förutsättning för företagande lyfts av Peter Hultqvist m.fl. (S) som vill gynna bland andra kooperativa företag genom förbättrad tillgång till bankservice och kapital i hela landet.
Den bostadspolitiska partimotionen från Socialdemokraterna är skriven av bland andra den tidigare landsbygdsministern Jennie Nilsson m.fl. (S). Motionen lyfter den kooperativa hyresrätten och vill skapa möjligheter till ett socialt, tryggt boende med inflytande för de boende.
Att kooperativ utveckling kan stärka utvecklingsländers makt över den egen matproduktionen och handeln lyfts av Azadeh Rojhan m.fl. (S) som vill se ett bistånd som ger stöd till småskaliga bönder, särskilt kvinnor och bondekooperationer.
Du hittar korta sammanfattningar och länkar till alla motioner om kooperation från socialdemokratiska riksdagsledamöter här.
Sverigedemokraterna
Sverigedemokraten Michael Rubbestad (SD) nämner ekonomiska föreningar som en av flera företagsformer i sin argumentation för att en ensam person ska kunna starta företag i andra former än som enskilt företag.
Du hittar en kort sammanfattning och länk till motionen om kooperation från den sverigedemokratiske riksdagsledamoten här.
Vänsterpartiet
Vänsterpartiets allmänna näringspolitiska budgetmotion av Nooshi Dadgostar m.fl. (V) vill öka anslaget till näringslivsutveckling med 57 miljoner kronor specifikt för att uppnå kooperativ utveckling, bland annat med stöd från Tillväxtverket. Lorena Delgado Varas m.fl. (V) förespråkar stöd till Coompanions kooperativa företagsrådgivning samt forskning, utveckling och informationsspridning för att bygga de kooperativa företagen starkare.
Den kooperativa hyresrättens fördelar lyfts i en motion av Malcolm Momodou Jallow m.fl. (V). Motionen vill bland annat se ett långsiktigt arbete med informations- och kunskapsutveckling och rådgivning genom en nationell samordnare kring frågor om kooperativa hyresrätter.
Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar m.fl. (V) menar att kooperativ kan vara ett bättre alternativ för att driva skolor och vill att endast icke vinstdrivande organisationsformer som ideella föreningar, stiftelser och kooperativ får bedriva fristående skolor.
Du hittar korta sammanfattningar och länkar till alla motioner om kooperation från vänsterpartistiska riksdagsledamöter här.
Lista över alla motioner
Centerpartiet
Fler företag, fler jobb och stärkt konkurrenskraft i hela landet
Motion 2022/23:1121 av Elisabeth Thand Ringqvist m.fl. (C)
Det här är Centerpartiets näringspolitiska motion som tar upp företagande, jobb och konkurrenskraft i hela landet. I motionen nämnde motionärerna bland annat att näringspolitiken i större utsträckning behöver främja värderingsstyrda företag som kombinerar återinvestering och långsiktighet såsom kooperationen. Motionen innehåller tre konkreta yrkanden: 1) att stärka kunskapen om kooperativt företagande i utbildningsväsendet, 2) att stärka förutsättningarna för kooperativt företagande genom moderniserad lagstiftning, samt 3) att säkerställa likvärdiga förutsättningar för kooperativa företag och ekonomiska föreningar vad gäller statligt kapital och rådgivning.
Ekonomiskt och socialt hållbar bostadsmarknad
Motion 2022/23:910 av Alireza Akhondi m.fl. (C)
Motionen handlar om bostadsmarknaden och här nämns bland annat den kooperativa hyresrätten som ett alternativ till andra boendeformer. Den kooperativa hyresrätten har enligt motionärerna den stora fördelen att de boende själva förhandlar hyrorna genom styrelsen. Motionärerna framför ett krav om att främja tillkomsten av kooperativ hyresrätt men går inte in på detaljer om hur detta ska ske.
Miljöpartiet
För en stark grön näringslivsutveckling
Motion 2022/23:2170 av Elin Söderberg m.fl. (MP)
Miljöpartiets näringspolitiska motion handlar om en stark grön näringslivsutveckling. Motionen lyfter vikten av att ha en mångfald av företagsformer som kan möta olika behov. Två intressanta yrkanden i motionen lyder: 1) att kooperativ, personalägda företag och sociala företag bör få lika goda förutsättningar som aktiebolag att få lån och 2) att skattesystemet också ska underlätta för såväl personalägda och sociala företag som kooperativ vid generationsskiften.
Moderaterna
Tillsyn inom servicenäringen
Motion 2022/23:1404 av Malin Höglund och Crister Carlsson (båda M)
Motionen efterfrågar en översyn av tillsynskostnader för servicenäringen samt för obemannade butiker, för att underlätta för service i glesbygd. I motionstexten nämns att det i många byar finns butiker som – genom att bilda en ekonomisk förening – kunnat räddas undan nedläggning.
Socialdemokraterna
Främja kunskap och utbildning kring kooperativt företagande
Motion 2022/23:1053 av Per-Arne Håkansson m.fl. (S)
Denna motion, som även hänvisar till Svensk Kooperations rapport i ämnet https://svenskkooperation.se/utbildning-om-kooperation/ , handlar om att höja kunskapen och öka utbildningsinsatserna om kooperativt företagande. Motionärerna vill bland annat att riksdagen ska uppdra åt ”relevanta aktörer att höja kunskapen om ekonomiska föreningar och kooperationens roll i samhället”.
Främjande av tillkomsten av personalägda företag
Motion 2022/23:1554 av Azadeh Rojhan m.fl. (S)
Motionen handlar i sin helhet om hur man kan främja av personalägda företag, inte minst kring utmaningen när generationsskiften ska äga rum. Det konkreta yrkandet handlar om att se över hur statligt investeringskapital kan avsättas, genom exempelvis Almi Invest, för att tillgängliggöra medel för personalövertagande, till exempel som alternativ vid generationsskiften.
Kooperativ företagsrådgivning
Motion 2022/23:1733 av Kalle Olsson m.fl. (S)
Motionen handlar om behovet av ökade utbildningsinsatser – inte minst gentemot unga – om kooperationen som företagsform. Motionärerna efterfrågar en översyn för att säkra en resursfördelning som gynnar en rådgivning till hela landet och kring alla företagsformer, inklusive det kooperativa företagets ekonomiska förening. Svensk Kooperations medlem Coompanion omnämns som en aktör som skulle kunna utföra utbildningsinsatserna. Det konkreta kravet är att verka för goda och långsiktiga förutsättningar för kooperativ företagsrådgivning.
Kooperationens förutsättningar
Motion 2022/23:1778 av Teresa Carvalho m.fl. (S)
Motionen handlar om behovet att förbättra villkoren för kooperativa och ömsesidiga företag. Motionärerna vill se långsiktigt bra förutsättningar och att nationella mål för den kooperativa och ömsesidiga företagsutvecklingen tas fram.
Utvecklingsländers makt över sin egen matproduktion och handel
Motion 2022/23:1500 av Azadeh Rojhan m.fl. (S)
Motionen handlar om att ge utvecklingsländerna större makt över den egna matproduktionen genom stöd till småskaliga bönder och deras demokratiska organisationer och kooperativ. Motionen lyfter den kooperativa företagsformens goda egenskaper för att främja ekonomiska mervärden, matproduktion och demokrati.
Bostadspolitik
Motion 2022/23:2217 av Jennie Nilsson m.fl. (S)
Motionen är partiets allmänna bostadspolitiska motion. I motionen är den kooperativa hyresrätten omnämnd i ett stycke som beskriver denna boendeforms främsta fördel i och med att den innebär ett spekulationsfritt boende samt att den skapar möjligheter till ett socialt, tryggt boende med inflytande för de boende. Det konkreta kravet handlar om att skapa möjligheter till ett socialt, tryggt boende med inflytande för de boende genom den kooperativa hyresrätten.
Riskkapital och bankkontor på landsbygden
Motion 2022/23:1341 av Peter Hultqvist m.fl. (S)
Motionen handlar om att förbättra tillgången till bankservice och kapital i hela landet. I motionen nämns kooperativ som en av flera tänkbara aktörer som gynnas av en bättre kapitaltillgång i hela landet.
Utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund, fritid
Motion 2022/23:2054 av Lawen Redar m.fl. (S)
Motionen är partiets kulturpolitiska motion. I motionen nämns bildande av kooperativ i förbigående, i övrigt handlar motionen inte om kooperativt företagande.
Sverigedemokraterna
Företag med endast en ägare
Motion 2022/23:874 av Michael Rubbestad (SD)
Motionen handlar om att en ensam person ska kunna starta företag i andra former än enskilt företag. I motionen nämns ekonomisk förening som en av flera alternativa företagsformer.
Vänsterpartiet
Hyresrätt och allmännytta
Motion 2022/23:1249 av Malcolm Momodou Jallow m.fl. (V)
Motionen som handlar om hyresrätter och allmännytta avslutas med ett antal stycken om den kooperativa hyresrätten. I motionen beskrivs bland annat den kooperativa hyresrättens fördelar, hur boendeformen fungerar men också behovet av fler initiativ för att stärka den kooperativa hyresrätten. Motionärerna har två konkreta förslag: 1) att regeringen bör utreda möjligheten att inrätta en nationell samordnare kring frågor rörande kooperativa hyresrätter med syftet att arbeta långsiktigt med informations- och kunskapsutvecklingsarbete samt rådgivning på nationell nivå, samt 2) att regeringen bör utreda hur de finansiella förutsättningarna för den kooperativa hyresrätten kan ändras, i syfte att tillgängliggöra upplåtelseformen för en större del av befolkningen än vad som är fallet i dag.
Marknadsskolan
Motion 2022/23:610 av Nooshi Dadgostar m.fl. (V)
Motionen innehåller en rad förslag om att stoppa marknadsskolan. Motionärerna nämner kooperativ som ett bättre alternativ till aktiebolag för att driva skolor, utan att motionen specifikt beskriver kooperationens fördelar gentemot den ideella föreningen eller stiftelsen. I motionen framförs ett konkret förslag om att regeringen skyndsamt bör återkomma med förslag som innebär att endast icke vinstdrivande organisationsformer som ideella föreningar, stiftelser och kooperativ får bedriva fristående skolor.
Utgiftsområde 24 Näringsliv
Motion 2022/23:1276 av Nooshi Dadgostar m.fl. (V)
Motionen är partiets allmänna näringspolitiska budgetmotion. Vänsterpartiet vill öka anslaget till näringslivsutveckling med 57 miljoner kronor specifikt för att uppnå kooperativ utveckling. Motionärerna föreslår att 40 miljoner ur detta tillskott ska gå till Tillväxtverket för att skapa kooperativ utveckling.
Ett hållbart småföretagande
Motion 2022/23:1231 av Lorena Delgado Varas m.fl. (V)
Motionen handlar om småföretagandet och dess utmaningar. Motionärerna lyfter bland annat social trygghet och möjligheter till olika stöd. I bakgrundstexten nämner motionärerna svårighet till upplåning och att stöd till t.ex. organisationen Coompanion, kan underlätta för de kooperativa företagen. De förespråkar också forskning, utveckling och informationsspridning för att bygga de kooperativa företagen starkare. Motionen innehåller dock inga konkreta förslag om förbättrade villkor för kooperativt företagande.