Nya krav på årsredovisningar för ekonomiska föreningar

Riksdagen har den 20 november 2024 beslutat om nya krav på årsredovisningar för alla ekonomiska föreningar i Sverige. Ekonomiska föreningar är den företagsform som är skapad för kooperativa företag i Sverige. Nu blir det alltså obligatoriskt för alla ekonomiska föreningar att årligen skicka in årsredovisning och revisionsberättelse till Bolagsverket. Tidigare har detta endast varit ett krav för större ekonomiska föreningar.

Senast en månad efter att föreningsstämman fastställt balans- och resultaträkningarna ska ekonomiska föreningar skicka in sin årsredovisning till Bolagsverket. Bolagsverket kommer att registrera och offentliggöra dessa handlingar i sitt föreningsregister.

Reglerna träder i kraft den 1 januari 2025 och gäller för räkenskapsår som börjar efter den 31 december 2024. Det innebär att årsredovisningen för 2025 blir den första som omfattas av kraven. De nya reglerna innebär också att ekonomiska föreningar som inte skickar in sina handlingar i tid kommer att behöva betala en förseningsavgift, enligt samma nivåer som gäller för aktiebolag.
Riksdagens beslut om detta är en del i regeringens lagförslag som syftar till att förebygga och bekämpa brott som begås i och genom företag. Svensk Kooperation lämnade in ett remissvar på utredningen Bolag och brott – några åtgärder mot oseriösa företag (2023:34) , för de delar i utredningens förslag som berör Svensk Kooperations medlemmar, dvs ekonomiska föreningar och bostadsrättsföreningar.

Magnus Andersson

– Vi på Svensk Kooperation delar utredningens mening att ekonomisk brottslighet är mer ovanligt i ekonomiska föreningar än i aktiebolag. Vi ser dock andra fördelar med att de nya reglerna även omfattar ekonomiska föreningar. Redan idag skickar flera större ekonomiska föreningar in årsredovisningar men kreditupplysningsföretag hämtar ändå inte de uppgifterna. Det ställer till problem då leverantörer och kreditgivare på grund av detta nekar ekonomiska föreningar att göra affärer, då det inte är möjligt att göra en ”snabbkoll” av föreningens kreditvärdighet. Vi hoppas att de nya obligatoriska reglerna även kommer förändra kreditupplysningsföretagens rutiner så att ekonomiska föreningar inte längre diskrimineras i detta avseende, säger Magnus Andersson, ordförande för Svensk Kooperations juristnätverk.

Mer information om riksdagens beslut finns här.