Mejeriet som ägs av bönderna själva – för en livskraftig mjölkproduktion

Norrmejerier är ett kooperativt företag som ägs av mjölkbönder med en gemensam uppgift – att skapa livskraftig mjölkproduktion i Norrland. Här är allas röst lika mycket värd, oavsett storlek på verksamhet. Den jämlikheten skapar bra dynamik, menar Göran Olofsson, ordförande för Norrmejerier.

Norrmejerier är ett mejeri med en stark kooperativ historia. Mejeriet bildades 1971 av en grupp bönder som ville ta kontroll över produktionen och försäljningen av sin egen mjölk. Idag ägs Norrmejerier av drygt 300 aktiva mjölkleverantörer i norra Sverige som levererar mjölk, ost och andra mejeriprodukter till hela landet.

På Norrmejerier är alla medlemmars röst lika mycket värd, oavsett hur stora eller små deras verksamheter är. Något som ger en bra dynamik och engagemang i ägardiskussioner när medlemmarna träffas, menar Göran Olofsson, ordförande för Norrmejerier.

– Om ägandet skulle vara i proportion till nyttjandegrad eller storlek på inlevererad mjölk, så skulle sannolikt bara några få stora ägare få driva ägarfrågorna. Lite som ett aktiebolag där ägarandelen är olika stor. Med det här upplägget tillför vi ägare kapital till föreningen på lika villkor.

Viktigt att alla får sin röst hörd

Att alla får sin röst hörd är mycket viktigt, menar Göran och påtalar vikten av likabehandlingsprincipen. Kooperation är också viktigt för Norrmejeriers kunder och medarbetare, tycker han.  

– För kunderna kan en kooperativ verksamhet kännas närmare och mer transparent, då företaget är ägt av bönderna själva. Många kanske har god förståelse för principen, kanske är de med i något eget kooperativ, till exempel en bostadsrättsförening eller en kooperativ förskola. För medarbetare kan det kännas mer familjärt, man kanske till och med känner någon ägare. Utöver det måste vi ju förhålla oss till våra medarbetare som vilket annat företag som helst, säger Göran.

Fördelar med kooperation gentemot aktiebolag

En av fördelarna med kooperativt ägande är också att det ger möjlighet att driva företaget på ett sätt som gynnar mjölkproducenternas intressen och behov.

– Man kan mer eller mindre driva en ekonomisk förening på samma sätt som ett aktiebolag, men utöver det finns möjlighet att sätta en egen prägel på verksamheten och dessutom äger man stadgarna på ett tydligare sätt. Ibland höjs röster för att bilda aktiebolag istället, men jag ser inte att det blir någon större skillnad. Allt man kan göra i ett aktiebolag kan man också göra i kooperationen, och mer därtill. Det är ett schysstare sätt att driva företag på, säger Göran.