Kooperation signalerar öppenhet, samarbete och hållbarhet i affärsidén. Det menar Maria Flock Åhlander, vd för Ekobanken. Med sina nära 3000 medlemmar arbetar Ekobanken för att främja människors möjlighet att ta fria initiativ, och allmännytta och medlemsnytta är främsta drivkraften. En affärsidé som hade varit omöjlig utan den kooperativa företagsformen.
Ekobanken är en etisk bank med syfte att skapa en mer positiv framtid. Banken finns till för alla som berikar samhället genom exempelvis olika vårdformer, konstnärliga uttryck och pedagogiska metoder. Målet är att placera pengarna hos verksamheter som skapar ett verkligt mervärde på sociala, miljömässiga eller kulturella sätt. Att banken är kooperativ möjliggör verkligt engagemang och skapar en ömsesidighet, menar Maria.
– Engagemanget och ömsesidigheten skapar ett ansvar från både bankens och kundernas perspektiv. Det är medlemsinsatserna som gör det möjligt för banken att finnas och det lägger grunden för hela verksamheten.
Medlemskap i Ekobanken ger dubbel avkastning
Ekobanken är en medlemsbank, och en ägarandel i banken kallas medlemsinsats. Bankens utgångspunkt är flerdimensionell avkastning och det innebär att människorna, planeten och avkastningen är i hjärtat av affärsmodellen – inte på bekostnad av varandra, utan i samexistens med varandra. Det är medlemsinsatserna som avgör hur mycket banken får låna ut av de insatta medlen på Ekobankens konton. Därför har en investering i medlemsinsatser här dubbel avkastning.
– Avkastningen är både ekonomisk och ideell genom att banken bara lånar ut till ekologiskt, socialt och kulturellt hållbara verksamheter samt till verksamheter som vill göra en omställning i hållbar riktning, säger Maria.
För att skapa transparens och tydlighet kring hur banken arbetar redovisar Ekobanken öppet vilka företag och föreningar som har lån i banken. Redovisningen finns att läsa på bankens hemsida, i deras nyhetsbrev, tidning och i årsredovisningen. Förutom att skapa konkret mening och sammanhang kring pengar kan publiceringen också fungera som inspiration för andra människor som vill ta initiativ för en bättre värld.
Kooperation är mer långsiktigt resilient
Maria menar att Ekobankens kooperativa företagsform är en förutsättning för att banken ska kunna arbeta mot sina mål. Verksamheten bedrivs för och med sina medlemmar, och här ses pengar som ett medel som ska underlätta människors arbete. Dessutom menar Maria att kooperativ har en större långsiktighet som också innebär en ökad motståndskraft.
– Jag tycker att det finns många fördelar med den kooperativa företagsformen och att den ofta passar för de utmaningar som samhället står inför. Vi ser att långsiktig resiliens är viktigt och att organisationer som arbetar med ett mer långsiktigt perspektiv är mer motståndskraftiga mot yttre störningar. Här är den kooperativa företagsformen svårslagen.
Samhället behöver mer kunskap om kooperation
I Marias perspektiv skapar kooperationen en gemenskap och ökad närhet till det som man ska åstadkomma. Kund- och medlemsfokus är en viktig nyckel i att skapa en mer hållbar framtid. Därför önskar hon att fler hade kunskap om den kooperativa företagsformen och dess fördelar.
– Jag upplever att de kooperativa verksamheterna skapar en större öppenhet och samarbetsvilja och att de lättare kan premiera hållbarhet i sin affärsidé. Men för att få fler människor att starta kooperativa företag tror jag det krävs mer kunskap om företagsformen. Både i form av utbildningar, inom politiken och hos stödstrukturer och banker. Här ser vi stora fördelar med att Svensk Kooperation finns till som hjälpande aktör i att få ut den kunskapen.