Medan debatten kring utländska investeringar i viktiga sektorer fortsätter, bör politiker och beslutsfattare inte glömma rollen som svenskt näringsliv spelar. Lika viktigt är att ha i åtanke den stabilitet och trygghet som kooperativa och ömsesidiga företag bidrar med vad gäller Sveriges beredskap i kristider. Detta belyser Svensk Kooperations ordförande Anna Karin Hatt och vice ordförande Anders Dahlquist-Sjöberg i följande debattartikel i regionala dagstidningar runtom i landet.
Sveriges motståndskraft och beredskap i kris och krig är högaktuella frågor. Men debatten missar ofta en viktig del – nämligen det svenska näringslivet och hur det ägs idag. Hur näringslivet ser ut spelar nämligen roll. Utländska investeringar i nationellt samhällsviktig verksamhet kan utgöra en risk och regeringen föreslår nu ett regelverk som ska granska sådana investeringar. Det är bra. Men diskussionen borde breddas och även lyfta värdet i att Sverige har en hög andel företag vars ägare är väl förankrade i landet. En hög andel starka, inhemska företag med långsiktiga åtaganden i landet ökar Sveriges stabilitet och motståndskraft.
En god beredskap förutsätter ett motståndskraftigt och hållbart näringsliv som bidrar till att upprätthålla våra grundläggande värden som demokrati och mänskliga fri- och rättigheter. Ett mer långsiktigt företagande, som ser längre än till nästa kvartalsrapport, gör oss bättre rustade som land. Här kan vi konstatera att de kooperativa företagen, det vill säga företag som ägs av sina medlemmar, är stabila och ansvarstagande med ägare som bokstavligen har fötterna på jorden. De medlemmar som äger de kooperativa företagen är lantbrukare, skogsägare, konsumenter, boende och försäkringstagare över hela landet.
Internationell forskning visar också att kooperativa och ömsesidiga företag är mer stabila och klarar ekonomiska kriser bättre än andra företag. Redan idag utgör de kooperativa företagen en stor och viktig del av det svenska näringslivet, med en årlig omsättning på över 500 miljarder kronor och närmare 100 000 anställda.
Kooperativa och ömsesidiga företag ger ekonomisk och social nytta både för sina medlemmar och samhället, och finns inom en rad samhällsviktiga branscher som till exempel livsmedelsproduktion, dagligvaruhandel, begravningsväsende och boende.
Vi uppmanar Sveriges politiker och beslutsfattare att även se på frågor som rör ägandet av näringslivet ur ett beredskapsperspektiv. Att skapa gynnsamma villkor för Sveriges kooperativa och ömsesidigt ägda företag är att förbättra Sveriges beredskap och minska samhällets sårbarhet.
Anna Karin Hatt
Ordförande för Svensk Kooperation
samt vd och koncernchef för Lantbrukarnas Riksförbund, LRF
Anders Dahlquist-Sjöberg
Vice ordförande Svensk Kooperation
samt vice vd för KF