Kooperativ kraft – tillsammans genom coronakrisen

Mitt i den rådande Covid 19-pandemin och den kris som följer i dess spår har Sveriges kooperativa och ömsesidiga företag visat ansvarstagande och medmänsklighet. De har ställt om, ställt upp och tänkt nytt. De goda exemplen samlar vi här nedan samt på våra sociala medier under hastaggen #kooperativkraft.

Kooperativa och ömsesidiga företag står för en betydande del av arbetsmarknaden och ungefär 10 procent av Sveriges BNP. Trots coronakrisen fortsätter de sin samhällsviktiga verksamhet såsom livsmedelsproduktion, mathandel, begravning och boende. Kooperativ kraft är att lösa problem tillsammans och det är tillsammans vi bäst tar oss genom coronakrisen. 

Exempel på kooperativ kraft

Länsförsäkringar Östgöta
Coop
Fonus
Lantmännen
OKQ8
Länsförsäkringar
Folksam
Mellanskog
Södra Skogsägarna
Riksbyggen
HSB
Lantmännen Agroetanol

Länsförsäkringar Östgöta tidigarelägger återbäring på 300 miljoner

Länsförsäkringar Östgöta är ett ömsesidigt företag, som ägs av kunderna lokalt. I år tidigarelägger de återbäring på totalt 300 miljoner kronor till sina kunder, allt för att ge dom det extra tillskottet redan till midsommar.

– Planen var att betala ut återbäringen till kunderna i höst. Nu snabbar vi upp arbetet och kommer att betala ut pengarna till midsommar. Vi hoppas att det uppskattas av våra kunder, säger Stefan Nyrinder, vd på Länsförsäkringar Östgöta

Läs mer här.

Coop samarbetar med Äldrekontakt för att hjälpa äldre

Coop-butikerna runt om i landet ägs av sina 3,5 miljoner medlemmar i 30 konsumentföreningar. För att underlätta vardagen för äldre personer som måste hitta nya sätt för att lösa många vardagssysslor under den rådande Coronapandemin så startar Coop ett samarbete med den ideella organisationen Äldrekontakt. Deras volontärer arbetar för att bryta social isolering bland ensamma äldre och hjälper nu de isolerade äldre att handla mat. Tack vare samarbetet kan de betala med en digital inköpstjänst i Coops butiker och behöver inte själva ligga ute med pengar.

– Det är många människor just nu som inte kan leva sina liv på samma sätt som tidigare. Det här är ett viktigt samarbete som tillför värde och underlättar vardagen för de som har det lite svårare i denna situation, säger Magnus Johansson, vd Coop Sverige.

Läs mer här.

Fonus erbjuder kostnadsfri digital sändning av begravningar

Fonus är ett kooperativt företag som ägs gemensamt av ett stort antal föreningar och organisationer runt om i landet. Nu under rådande coronapandemi erbjuder Fonus direktsända begravningsceremonier kostnadsfritt för de som så önskar. Allt för att alla som vill ska få vara med vid det sista avskedet trots de speciella omständigheter som råder.

  • – Vi ställer om, vi ställer inte in, säger Mikael Åbom, vd för Fonus.

Läs mer här.

Lantmännen ställer om och producerar råvara till handsprit av svenskodlat vete

Lantmännen är ett lantbrukskooperativ som ägs av 20 000 svenska lantbrukare med verksamheter i hela värdekedjan från jord till bord. En av dessa är Lantmännen Reppe i Lidköping som vanligtvis tillverkar vodka för export, gjord på svenskodlat vete från lantbrukare i Västergötland. I och med coronakrisen och den brist på handsprit som råder styr fabriken nu om och producerar istället 700 000 liter råvara till handsprit och desinfektionsmedel till hälso- och sjukvården.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson har gjort ett virtuellt besök i fabriken och sa då så här om initiativet:

– Initiativ som det från Lantmännen visar hur mycket vi kan göra för varandra i tuffa tider. Nu kommer vete från svenska åkrar bli handsprit på svenska sjukhus – det är ett styrkebevis för Sverige och för de gröna näringarna.

Läs mer här.

OKQ8 erbjuder gratis hyrbilar till vårdpersonal

OK är ett kooperativt företag med över 700 000 medlemmar som äger hälften av företaget OKQ8. I den rådande coronakrisen tar OKQ8, tillsammans med andra hyrbilsaktörer, tillvara på kapaciteten i sina hyrbilar för att hjälpa till. De som arbetar inom vården utan tillgång till bil får nu nyttja hyrbil gratis och kan på så sätt säkert och snabbt sätt ta sig till och från arbetet utan att exponera sig för Covid-19-smitta i kollektivtrafiken. Initiativet heter Wefightcovid.org och bidrar med 200 bilar till vårdpersonal runt om i landet.

Läs mer här.

Länsförsäkringar bjuder på fri försäkring till volontärer

23 lokala och ömsesidiga, kundägda länsförsäkringsbolag äger tillsammans Länsförsäkringar AB. Under den rådande coronakrisen ger de nu fri försäkring till alla som arbetar som volontärer inom satsningen God Hjälp. God Hjälp möjliggör gratis hemleveranser av mat- och apoteksvaror till riskgrupper.

– God Hjälps insats kan rädda liv, och då är det viktigt att de som ställer upp och gör en frivillig insats, ska känna att de har ett bra försäkringsskydd, säger Fredrik Bergström, vd på Länsförsäkringar AB.

Läs mer här.

Folksam investerar i obligationer utgivna för att lindra effekterna av covid-19

Folksam är ett ömsesidigt företag som ägs av sina kunder. Under de senaste veckorna har Folksamgruppen investerat totalt 1,7 miljarder kronor i obligationer utgivna för att lindra de ekonomiska och sociala effekterna av Covid -19.

700 miljoner kronor investerades i en obligation utgiven av IFC, som är den del av Världsbanken som riktar sig mot den privata sektorn. 900 miljoner kronor har investerats i en obligation utgiven av Nordiska investeringsbanken och 100 miljoner kronor i en obligation utgiven av den Europeiska investeringsbanken. Obligationerna ges ut för att finansiera stöd till företag som påverkas av pandemin, för att de ska kunna fortsätta bedriva sin verksamhet och behålla sina anställda. Pengarna stödjer även projekt som syftar till att främja effektiva sjukvårdssystem och ge ekonomiskt stöd för att minska de störningar som uppstått i olika leveranskedjor.

– Vi är glada över den här möjligheten att genom en investering delta i kampen mot de negativa effekterna av Covid -19 och skapa trygghet för företag och deras anställda, säger Ylva Wessén, vd och koncernchef i Folksamgruppen.

Läs mer här.

Mellanskog säkrar leveranser för värme och energi

Mellanskog är ett kooperativt företag med 26 000 skogsägare som medlemmar. Mellanskog levererar skogsflis till ett stort antal värmeverk i mellersta Sverige. Värmeverken är beroende av leveranserna av skogsflis för att kunna leverera värme och energi till äldreboenden, sjukhus och hushåll. För att se till att samhällskritiska funktioner kan hålla igång så säkerställer Mellanskog sin del i kedjan genom att ha större lager med skogsbränsle än normalt och transporter som kan leverera.

– I dessa tider är det viktigt att göra vad man kan, för varandra och för samhället. I en situation som denna, när coronaviruset påverkar samhället, är det viktigt att jag som leveransledare är snabb och flexibel i alla omställningar, säger Emelie Källemyr, leveransledare biobränsle Mellanskog.

Läs mer här.

Södra Skogsägarna producerar handsprit

Södra Skogsägarna är ett kooperativt företag och Sveriges största skogsägarförening med 52 000 skogsägare som medlemmar. Södra Skogsägarna har i sitt labb i Södra Cell Värö producerat egen handsprit. På så sätt kan de skänka sitt befintliga lager av handsprit till Region Halland & Varbergs kommun.

Läs mer här.

Riksbyggen samarbetar med Huskurage för att ge verktyg till grannar vid misstanke om våld i hemmet

Riksbyggen är ett bostadskooperativt företag som ägs av sina medlemmar. Coronaviruset gör att allt fler, både vuxna och barn, tillbringar mer tid hemma. Det påverkar många som redan idag är utsatta i sina hem. Riksbyggen står bakom den ideella föreningen Huskurage som tagit fram en policy för hur man som granne kan av omtanke agera då man misstänker våld i hemmet.

– Vi vill att alla boende ska må så bra som möjligt och står bakom den policy som Huskurage tagit fram för att ge verktyg att som granne våga bry sig och agera om man misstänker att någon granne, barn eller vuxen, far illa. Det är särskilt viktigt nu när allt fler tillbringar mer tid hemma, säger Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Läs mer här.

HSB hjälper MSB att sprida information för minskad smittspridning

HSB är ett kooperativt företag med över 4 000 bostadsrättsföreningar över hela landet. HSB  uppmanar nu sina bostadsrättsföreningar att bistå MSB i det viktiga uppdraget att minska smittspridningen av covid-19, genom att sprida samhällsviktig information.

– Det är en självklarhet för oss att bistå MSB i arbetet att minska smittspridningen. Över en miljon människor har sitt hem under HSBs tak och som samhällsbyggare har vi ett ansvar att göra vad vi kan i krissituationer som denna, säger HSBs förbundsordförande Anders Lago.

Läs mer här.

Lantmännen Agroetanol ställer om till handsprit – producerar 2 miljoner liter råvara per månad

Lantmännen är ett lantbrukskooperativ som ägs av 20 000 svenska lantbrukare med verksamheter i hela värdekedjan från jord till bord. Sedan tidigare har en av Lantmännens verksamheter, Lantmännen Reppe, börjat leverera råvara till handsprit och nu gör Lantmännen Agroetanol samma sak.  Lantmännen Agroetanol är Nordens största bioraffinaderi och tillverkar bland annat hållbar etanol. Genom att Norrköpingsfabriken ställer om så kan Lantmännen leverera stora mängder etanol till redan etablerade handspritstillverkare i Sverige, Danmark och Finland som idag saknar själva råvaran etanol.

– Vi har valt att ställa om för att supportera i en tuff situation. Så länge det finns en efterfrågan kommer vi att fortsätta att leverera till handspritstillverkarna. Sen går vi tillbaka till vår vanliga verksamhet med att tillverka världens mest klimateffektiva etanol, säger Lars-Gunnar Edh, vd på Lantmännen Agroetanol.

Läs mer här.