Gäsene Mejeri är ett kooperativt mjölkföretag med fokus på närproducerade produkter och bra djurhållning. Att vara ett kooperativt företag ger både trygghet och tydlighet i verksamheten, menar mejeriets vd, Marcus Jansson.
Grundat år 1931 av lokala mjölkproducenter var Gäsene Mejeri till en början ett traditionellt mejeri. Här såldes smör, mjölk och ost som producerades på gårdar i trakten. När efterfrågan på den idag berömda hushållsosten ökade valde mejeriet att specialisera sig på lagrad hårdost. Idag producerar de bland annat populära ostar som Bondmora, Gäsene Special och Portsalut, som alla helt och hållet görs på svensk mjölk.
Samarbete och delat ägarskap skapar trygghet
Förutom traditionen att producera goda och krämiga ostar, har Gäsene Mejeri bevarat grundtanken om samarbete och delat ägarskap i sin affärsmodell. Gäsene Mejeri är Sveriges minsta mejeriförening, med 23 stycken mjölkbönder som medlemmar. Medlemmarna kan känna sig trygga med att deras försäljning alltid är säkrad.
– Alla leverantörer av mjölk är också ägare av Gäsene Mejeri. De är trygga med att vi kommer köpa deras mjölk, så de vågar satsa och utveckla sina gårdar. Mot kunder är det tydligt att alla pengar vi tjänar hamnar hos lantbrukaren som levererar mjölk. Det tycker jag är äkta, berättar Marcus Jansson, vd på Gäsene Mejeri.
Alla är jämlika – stor som liten mjölkleverantör
Alla 23 medlemmar är jämlika och har inflytande på företagets beslut. Den kooperativa företagsformen innebär en trygghet och långsiktighet, och Gäsene Mejeris stadgar ger en god styrning och därmed en tydlighet kring vad de ska arbeta med, menar Marcus.
– För mig som vd är det mycket stimulerande att arbeta för många ägare där alla har inflytande. Oavsett om du är en stor eller liten mjölkleverantör är din röst lika viktig. Att jag genom Gäsene Mejeri får vara en del av utvecklingen på gårdarna och landsbygden lokalt ger mig glädje i vardagen.
Krävs kunskap om kooperation för framtiden
Marcus är starkt positiv till den kooperativa företagsformen och hoppas att fler får upp ögonen för denna form av samarbete i en verksamhet.
– Att vara ett kooperativt företag ger en gemenskap och en trygghet att beslut förankras bland ägarna. Sedan är det viktigt att framtida lagstiftning tar hänsyn till kooperationen och att myndigheter och banker har kunskapen som krävs för att förstå och stötta kooperationen även i framtiden.